Nationellt doktorandsymposium i idéhistoria

  • Datum: –17.00
  • Plats: Engelska parken - Rausingrummet (Eng6-3050)
  • Arrangör: Institutionen för idé- och lärdomshistoria, doktorandföreningen
  • Kontaktperson: Helena Franzén
  • Seminarium

Institutionen för idé- och lärdomshistoria, doktorandföreningen

Varmt välkommen till ett nationellt doktorandsymposium i idéhistoria
Uppsala universitet
den 16 juni 2017

När terminen börjar ta slut och försommaren smugit sig på, är det dags för en heldags samkväm i lärdomsstaden för att träffa varandra och utforska materialitet i idéhistorisk forskning.

Idé- och lärdomshistoria grundades som ämne av Johan Nordström i Uppsala år 1933 och har kommit att innefatta många perspektiv och inriktningar genom åren. Vi vänder oss både till doktorander inom just idéhistoria och de som känner att deras avhandlingsprojekt faller inom den idéhistoriska sfären, t ex filosofisk historia, medicinhistoria, STS, kulturhistoria och vetenskapshistoria. Under den här dagen kommer vi fokusera på en aspekt av många, nämligen materialitet. Detta ska också ses som ett ypperligt tillfälle att träffa varandra över institutionsgränserna.


Program

09.45-10.15 Kaffe och registrering

10.15-12.00 Materialitet och idéhistoria i praktiken. Panelsamtal med Linn Holmberg (idéhistoria, SU), Hjalmar Fors (idéhistoria, UU/KI) och Emma Hagström Molin (idéhistoria, Humboldt-Universität zu Berlin)

12.00-13.30 Lunch

13.30-15.30 Kulturarvsmiljöer- och samlingar som ingångar till idéhistorisk forskning. Workshop med Cecilia Rodehn (genusvetenskap, UU) och Hedvig Mårdh (konstvetenskap, UU)

16.00-17.00 Kaffe och avslutande diskussion

17.30 Middag


Anmäl dig senast den 2 juni 2017

… genom att mejla namn, institutionstillhörighet samt preliminär titel på ditt avhandlingsprojekt till Morag Ramsey.

Vi bjuder på fika, lunch och middag, ange i anmälan om du kommer delta på kvällens middag. Meddela även eventuella matpreferenser (t ex vegetarian, vegan) samt eventuella allergier.

Lokal, vägbeskrivning och mer detaljer kring programmet mejlas ut några dagar innan.