Kalendarium

INSTÄLLT! 14 MARS, 13.15–15.00
HERO-SEMINARIET
Akademisk frihet och ansvar i rättsliga normer och processer
Annika Nilsson presenterar sitt nystartade projekt inom forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning.
Detta projekt syftar till utvecklad kunskap och förståelse för rättsliga och institutionella garantier för skydd och begränsning av akademisk frihet. Genom rättsvetenskaplig analys bidrar projektet till breddad tvärvetenskaplig kunskapsutveckling om akademins och den akademiska professionens roll och förutsättningar i vår demokratiska rättsstat idag. I projektet belyses hur akademisk frihet definieras rättsligt, hur den skyddas och begränsas genom regleringar och processer i svensk rätt, samt hur lagstiftare och domstolar, liksom universiteten själva, balanserar akademisk frihet mot andra intressen. Det handlar bl.a. om säkerställande av god kvalitet och redlighet i forskningen, eller bedömning av akademisk frihet i förmedling av forskning som kan uppfattas som kränkande av mottagande individer eller grupper. I projektet analyseras och problematiseras universitetens demokratiska uppdrag och ställning, samt avvägning av akademisk frihet mot andra relevanta samhällsintressen och rättigheter i rättsliga normer och processer.
Lokal: Tidskriftsläsesalen, Carolina Rediviva.
Anordnas av HERO tillsammans med Demokrati och högre utbildning.
21 MARS, 13.15–15.00

HERO-SEMINARIET
Universitetet som propagandainstrument: Styrning, manipulation, indoktrinering
Susanne Dodillet och Sverker Lundin presenterar sitt projekt om högskolepedagogikens historia.
Vi kommer att berätta om arbetet inom vårt VR-finansierade forskningsprojekt om Högskolepedagogikens historia. I dagens diskussion om akademisk frihet, framställs universitetet ofta som en institution som i grunden handlar om fritt sökande av sanning, men som relativt nyligen börjat hotas av ekonomiska och andra krafter. Vi kommer att problematisera denna bild, genom att berätta om de drivkrafter som under 1900-talet ledde fram till formandet av dagens universitet. Vi bygger upp vår argumentation med utgångspunkt från bortglömda sidor hos samhällsvetenskapernas historia.
Med vårt bidrag hoppas vi ge en impuls till diskussion om vad universitetet egentligen är för något, och vilken roll det borde spela i samhället.
Lokal: 4-0019, Engelska parken.
Anordnas av HERO tillsammans med Demokrati och högre utbildning.
18 APRIL, 13.15–15.00
HERO-SEMINARIET
Universitetet som en katalysator för förändring av politisk kultur: Liberaliseringen av en jordansk ökenstad
Arvid Lundberg presenterar delar av sitt projekt The liberalization of Jordanian political culture: The new Maan.
Arabiska våren visade att demokratisering i arabvärlden sällan sker genom revolter mot en auktoritär regim, utan är beroende av långsammare förändringar. Men vad består sådana förändringar av? Seminariet presenterar resultat från ett forskningsprojekt som undersöker detta genom att studera ett konkret fall där politisk liberalisering är kopplat till en bred kulturell förändring: Transformeringen av den politiska och sociala kulturen i Maan, en ökenstad i södra Jordanien. Denna transformering handlar om framväxten av politiska partier, men också framväxten av vissa former av utbildning och socialt liv. Förändringen handlar inte bara om en ny nationell identitet eller ett starkare civilsamhälle, utan något annat, som flera unga Maanbor kallar infitāḥ (öppenhet) och kontrasterar mot det sociala och politiska landskap deras föräldrar vuxit upp i. Maans invånare är överens om att etableringen av stadens universitet är katalysatorn för denna förändring. Seminariet kommer diskutera vad detta kan lära oss om de sätt som universitet påverkar politisk liberalisering och hur det särskiljer sig från andra nationsbyggande institutioner som militären.
Lokal: Rausingrummet, 6-3025, Engelska parken.
Anordnas av HERO i samarbete med Demokrati och högre utbildning.

25 APRIL, 13.15–15.00

Medicinens demokratisering: Universiteten, demokratin och etiken, ca 1960-2019
Varmt välkomna till ett seminarium om Solveig Jülichs forskningsprojekt "Medicinens demokratisering: Universiteten, demokratin och etiken, ca 1960-2019".
Syftet med forskningsprojektet är att initiera forskning om etableringen av medicinsk forsknings- och bioetik vid svenska universitet och högskolor från omkring 1960 och framåt. En central utgångspunkt är att detta slags etik utgör ett kunskapsområde där föreställningar om vetenskap, demokrati och det riktiga förhållandet dem emellan konstrueras. Övergripande forskningsfrågor är: Vilka problem har forsknings- och bioetiken setts som en lösning på? Vilken roll har vetenskapen tillskrivits och vad för slags föreställningar om demokratisk representation har aktualiserats? Vilka förändringar över tid kan urskiljas? Inom ramen för projektet genomförs en pilotstudie med fokus på hur demokrati definierades av medicinstudenter och medicinska debattörer under 1960-talet, samt vilka förändringar inom universitetsvärlden som dessa historiska aktörer efterfrågade för att skapa en bättre demokratisk ordning. Debatten hade sina svenska förtecken, men anknöt till internationella rörelser vilket gör att den kan bidra till att ge en bredare förståelse för dåtidens kritik mot medicinsk forskning, utbildning och vård i västerländska demokratiska samhällen.
Lokal: Tidskriftsläsesalen (TLS), Carolina Rediviva.
Seminariet är en del av Demokrati och högre utbildnings seminarieserie och anordnas tillsammans med HERO.
2 MAJ, 13.15–15.00
HERO-SEMINARIET
Effektiv fastighetsförvaltning: Kungliga byggnadsstyrelsen och Akademiska hus 1980–2020
David Dellstig presenterar ett artikelutkast.
Artikelutkastet handlar om Akademiska hus bildande och hur företaget har kommit att utvecklas. Historien tar avstamp i en krishanteringsplan där den statliga fastighetsförvaltningen hävdas vara en ineffektiv förvaltning av ett stort fastighetskapital. Frågan om hur den högre utbildningens lokaler ska hanteras blir därmed inte endast en fråga om lokalförsörjning utan också en fråga om effektiv kapitalförvaltning. Processen med att ombilda den Kungliga byggnadsstyrelsen påbörjas av regeringen Carlsson men får sin slutgiltiga form under regeringen Bildt då det fastslås att det ska bli ett bolag.
Hur bolaget ska drivas har sedan bildandet varit uppe för diskussion ett flertal tillfällen. Artikeln tar fasta på de modeller för fastighetsvärdering respektive hyressättning som bolaget har kommit att använda. Jag argumenterar för att frågan om vilken typ av marknad bolaget befinner sig på är avgörande för fastställandet av hyresnivåer. Hyresnivåerna är sin tur avgörande för fastigheternas värde och sålunda värdet på statens fastighetskapital idag.
Lokal: Rausingrummet, 6-3025, Engelska parken.
Anordnas av HERO tillsammans med Demokrati och högre utbildning.

16 MAJ, 13.15–15.00

HERO-SEMINARIET
Forskningens självständiga roll i samhället och folkviljans primat
PerOla Öberg presenterar sitt nystartade projekt inom forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning.
All forskningspolitik präglas av en balansgång mellan vad forskningens självständiga roll uttryckt som akademisk frihet innebär och de möjligheter som står till buds för att låta folkets olika viljor inneha den yttersta beslutskompetensen över hur offentliga medel används. Projektet fokuserar närmare bestämt på att klargöra hur olika uppfattningar om akademisk frihet respektive folkviljans primat påverkar organisationen av våra forskningsråd. Vilka idéer om akademisk frihet och demokrati präglar styrningen av forskningsråden? Är till exempel forskarrepresentationen i myndigheternas styrelse ett uttryck för att forskningsråden ska ha en friare ställning i förhållande till den politiska ledningen jämfört med andra myndigheter? Finns det lösningar som bättre kan förena värdet av forskningens fria roll i samhället med den demokratiska principen om folkviljans primat?
Lokal: Rausingrummet, 6-3025, Engelska parken.
Anordnas av HERO tillsammans med Demokrati och högre utbildning.
23 maj, 13.15–15.00
Studentorganisationer, demokratisering och högre utbildning i Belarus: förståelsen, användandet och implementeringen av mänskliga rättigheter
Varmt välkomna till ett seminarium om Johanna Ohlssons forskningsprojekt "Studentorganisationer, demokratisering och högre utbildning i Belarus: förståelsen, användandet och implementeringen av mänskliga rättigheter".
Lokal: Carolina Rediviva Tidskriftsläsesalen (TSL).
Seminariet är en del av Demokrati och högre utbildnings seminarieserie och anordnas tillsammans med HERO.

30 MAJ, 13.15–15.00

HERO-SEMINARIET
Vad tillför lärplattformar till den högre utbildningen?
Mats Hyvönen presenterar ett artikelutkast.
Lokal: rum i 4-0019, Engelska parken.
Anordnas av HERO tillsammans med Demokrati och högre utbildning.
8 JUNI, 13.15–15.00
Towards a Historical Sociology of the Social and Human Sciences
Johan Heilbron, Uppsala universitet och Centre européen de sociologie et de science politique (CESSP-CNRS-EHESS), presenterar sin forskning.
The historical understanding of the social and human sciences (SHS) has, over the past decades, gone through a major shift from predominantly presentist to historicist accounts. Various programs for historicizing the SHS have shaped the formation of a subfield of ‘SHS studies,’ as it may be called, and contributed to significant changes in the (self)understanding of the disciplines involved. While the institutionalization of this subfield is relatively weak and its intellectual unity quite limited, a major challenge today is to go beyond the approaches that have defined the broadly ‘historicist’ turn (Cambridge contextualism, German Begriffsgeschichte, neo-institutionalism). In my talk I will argue that historical sociology represents a fruitful, general framework for ‘SSH studies’, and that the work of Pierre Bourdieu, in particular, provides some guiding principles. After presenting these, I will indicate some research areas that seem particularly significant for such a historical sociological program.
Lokal: Rausingrummet, 6-3025, Engelska parken.
Anordnas av Högre seminariet i idé- och lärdomshistoria.

23–28 OKTOBER

Higher Education Week
23–28 oktober 2023 lanseras satsningen Higher Education Week som sker i samverkan mellan HERO, Swedish Collegium for Advanced Studies (SCAS) och forskningsprogrammet Demokrati och högre utbildning.
Higher Education Week är tänkt som ett årligen återkommande evenemang där en rad olika aktiviteter anordnas kring ett samlande tema. Tema för 2023 är akademisk frihet.
Mer information kommer framöver.
Anordnas av HERO, Swedish Collegium for Advanced Studies och Demokrati och högre utbildning.