“Medical Humanities in the Nordics” – Special Issue Call for Articles
2023-09-27
Utifrån ett ökande intresse för medicinsk humaniora i Norden, välkomnar vi artikelförslag till en special issue i Journal of Medical Humanities med rubriken ”Medical Humanities in the Nordics”.
Under senare år har vi sett ett växande intresse för medicinsk humaniora i de nordiska länderna. Forskare och utbildare använder etiketten för att beskriva befintliga akademiska områden i skärningspunkterna mellan hälsa, kultur och samhälle, för nya initiativ som kombinerar olika discipliner som engagerar sig i medicin från en teoretisk och sociokulturell synvinkel, och för att bygga nya samarbeten med kollegor inom de medicinska vetenskaperna. Beteckningen "Medical Humanities" har visat sig vara användbar för att kommunicera till finansiärer, universitetsstyrelser och över fakulteter potentialen i sådant tvärvetenskapligt arbete.
Den internationella vetenskapliga litteraturen inom medicinsk humaniora har varit ovärderlig i denna process. Tillvägagångssätt och begrepp som sträcker sig från narrativ till ”enganglement” har letat sig in i nordiska forskares analyser (Guntram 2021; Wistrand 2022; Skiveren 2022; Ahlsen et al. 2018; Valtonen 2021; Hansson och Irwin 2020), och pedagogiska modeller och litteratur har importeras till kursplaner för läkarstudenter och andra angränsande utbildningsprogram (Bernhardsson 2020; Bernhardsson och Hansson 2016). Engagemanget i det internationella forskarsamhället har inte varit passivt: bidrag från nordiska forskare har nyligen haft betydande genomslag i den internationella litteraturen (Kristeva et al. 2018; Lie och Greene 2020; Engebretsen, Fraas Henrichsen och Ødemark 2020). Men, i takt med att fältet mognar blir vissa sprickor mellan fältet medicinsk humaniora och den nordiska miljön allt tydligare. Genom sitt ursprung i den angloamerikanska världen är många av fältets grundläggande perspektiv, analyser och begrepp färgade av de sjukvårdssystem, hälsoutmaningar och sociala strukturer som kännetecknar de nordamerikanska och brittiska sjukvårdssystemen och samhällena. Dessa är till exempel rasmässiga orättvisor inskrivna av global kolonialism och slaveri, den hårda ekonomiska realiteten i ett sjukvårdssystem präglat av fri marknad, och betydande socioekonomiska ojämlikheter.
I de nordiska länderna etablerades olika versioner av ett skattebaserat system för alla typer av sjukvård kring mitten av 1900-talet. Samtidigt blev Norden världsledande inom jämställda inkomster och levnadsstandard, banade väg för jämställdhetspolitik, och rankades högt vad gäller viktiga hälsoindikatorer som låg spädbarnsdödlighet och lång förväntad livslängd. Därför kan man förledas att tro att många av de viktiga frågorna för aktuell forskning riktad mot intersektionella maktskillnader, hypermedikalisering och dysergier mellan fattigdom, marginalisering och dålig hälsa skulle vara mindre relevanta i Norden. Det råder dock ingen brist på ojämlikheter och diskrimineringsfaktorer relaterade till exempelvis kön, ras eller etnicitet, funktion, ekonomi eller klass i de nordiska välfärdsstaterna, såväl historiskt som i nutid, men deras dynamik kan inte förstås på djupet med samma verktyg och typer av frågor som används inom området för närvarande. Till exempel fungerar medikalisering och ojämlikheter i hälso- och sjukvården annorlunda i en offentligt driven och finansierad kontext än på en medicinsk marknadsplats. Kritiska analyser av omvårdnad och kön blir fundamentalt annorlunda i ett land där gratis barnomsorg och professionell, skattefinansierad äldreomsorg är normen. Begrepp som används i studier av rasism och ojämlikhet måste anpassas till en demografisk struktur och historia där flera av de rasifierade grupperna ofta förstås som "vita" i en angloamerikansk kontext.
Vi välkomnar artikelförslag till denna special issue av Journal of Medical Humanities på ämnet Medical Humanities in the Nordics. Författare uppmanas skicka in abstracts på 300-500 ord för följande artikeltyper:
• Vetenskapliga artiklar som presenterar originalforskning inom medicinsk humaniora från Norden och engagerar sig i ett eller flera av de teman som anges ovan;
• Kritiska reviewessäer som presenterar ny forskning inom medicinsk humaniora från Norden för en bredare internationell publik;
• pedagogiska forskningsartiklar om utbildning inom medicinsk humaniora i Norden;
• kreativa bidrag med relevans för temat.
Mer information om artikeltyperna finns på tidskriftens hemsida.
Sammandrag ska lämnas in till redaktörerna (se kontaktuppgifter nedan) senast den 15 december 2023. Redaktionen kommer att skicka inbjudningar för fullständiga bidrag senast den 15 januari 2024. Deadline för fullständiga artiklar av manuskript är den 15 juni 2024.
De fullständiga manuskripten kommer att genomgå peer review.
För mer information och abstract, kontakta redaktörerna för special issuen:
Ylva Söderfeldt (docent i vetenskaps- och idéhistoria, föreståndare för Centrum för medicinsk humaniora, Uppsala universitet), Kristofer Hansson (docent i etnologi, institutionen för socialt arbete, Malmö universitet), och Maja Bodin (biträdande lektor i omvårdnad, Karlstads universitet).
Nyheter
-
Publishing interdisciplinary research: Doktorandkurs om tvärvetenskaplig publicering
2023-11-16
-
“Medical Humanities in the Nordics” – Special Issue Call for Articles
2023-09-27
-
Anna Odell är artist in residence vid centrum för medicinsk humaniora
2023-08-31
Erika Sigvardsdotter, koordinator vid institutionen för idé- och lärdomshistoria, Anna Odell, konstnär och nytillträdd på rollen som artist-in-residence, och Ylva Söderfeldt, föreståndare för Centrum för medicinsk humaniora. Foto: Uppsala universitet Under hösten 2023 inleder Centrum för medicinsk humaniora en Artist in residence-verksamhet. Första konstnären är Anna Odell. Hon kommer att vara en del av centrets forskningsmiljö och arbeta med ett eget konstprojekt med titeln ”Psyket”. Anna Odell har tidigare skapat flera konstprojekt som tematiserar den psykiatriska vården. Mest uppmärksammat av dessa är kanske ”Okänd kvinna 2009-349701”, från 2009.
– Psykisk hälsa och psykiatri är en av de medicinska grenar som ofta blir föremål för studier inom medicinsk humaniora, kanske särskilt för dess karaktär som randfenomen mellan kropp och själ, mellan medicin och själavård. Därför passar Anna Odells projekt mycket väl in i vår pågående verksamhet, säger Ylva Söderfeldt, föreståndare för Centrum för medicinsk humaniora.
Anna Odells projekt ”Psyket” är ett videoverk som utforskar dynamiken i en personalgrupp när komplexa sociala situationer uppstår mellan patienter och vårdare inom slutenpsykiatrin. Inom ramen för detta artist-in-residence kommer ett öppet symposium att anordnas på temat ”Konst i forskning – Forskning i konst” om hur konstnärer och forskare kan utveckla ny kunskap genom att närma sig varandras praktiker och kunskapstraditioner.
– Jag tror starkt på tvärdisiplinära samarbeten och blev så otroligt glad när jag fick möjligheten att göra ett konstnärligt arbete i dialog med forskare från flera olika områden, säger Anna Odell.
Med Artist in residence-satsningen vill Centrum för medicinsk humaniora främja konstnärliga perspektiv på medicin, farmaci och vård, samt de samhälleliga och kulturella frågor som relaterar till dem. Målsättningen med verksamheten är att undersöka och utveckla nya former för att utbyta erfarenhet och kunskap mellan konstnärer, forskare och studenter, för att på så sätt vidga de perspektiv med vilka vi undersöker och förstår fenomen och processer relaterade till medicinsk humaniora.
– Att bjuda in verksamma konstnärer genom ett Artist in residence-verksamhet är ett sätt för oss att föra in också konstnärliga perspektiv på medicin, vård och hälsa i detta redan tvärvetenskapliga fält, säger Ylva Söderfeldt.
-
Centrum för medicinsk humaniora startar artist-in-residence-program
2023-03-16
-
Forskarskolan i medicinsk humaniora har startat
2023-02-27
-
PhD level course announcement: Introduction to the Medical Humanities
2022-11-18
Course credits: 4-6 HP | Language of instruction: English | Course to be held in the Spring Semester of 2023
-
Vem ammar? Öppen föreläsningskväll om amning
2022-11-04
-
Symposium 12 oktober: ”Hundar, människor och diabetes” i Humanistiska teatern
2022-09-21
-
Annonser för doktorandtjänster i medicinsk humaniora kopplade till CMHs forskarskola
2022-09-09
Nu finns annonser ute för flera av de ingående projekten i forskarskolan i medicinsk humaniora som startar vårterminen 2023. Nedan hittar du projekttitlar och länkar till mer information och ansökan.
-
Maja Bodin medverkar i podden Människor och tro
2022-08-30
-
De fem utvalda projekten till vår forskarskola i medicinsk humaniora
2022-06-24
-
Nytt avsnitt av podden "Sanatoriet"
2022-05-23
-
Nytt avsnitt av podden "Sanatoriet"
2022-04-30
-
Seminarieserien ändrar form
2022-03-31
-
CMH välkomnar ny postdoktor i medicinsk antropologi
2022-03-31
-
Nytt avsnitt av podden Sanatoriet
2022-02-24
-
Ylva Söderfeldt talar om ändrade vanor efter pandemin på SR
2022-02-04
-
Ylva Söderfeldt får ERC Starting Grant
2022-01-10
Nu är det klart vilka som får Europeiska forskningsrådets (European Research Council) Starting Grant i 2021 års utlysning. En av forskarna är verksam vid Uppsala universitet: Ylva Söderfeldt, universitetslektor vid institutionen för idé- och lärdomshistoria.
-
CMHS har bytt namn till CMH
2021-12-27
-
Utlysning av 5 doktorandprojekt i CMHs forskarskola
2021-12-17
-
Ny forskarskola i medicinsk humaniora
2021-11-01
-
Seedmoney-bidrag till tvärvetenskapliga samarbeten inom medicinsk humaniora
2021-10-10
-
CMHS föreståndare intervjuad om COVID-19 forskning i Curie
2021-09-27
-
Deltagare till intervjustudie sökes
2021-08-17
-
Beijer-postdoktor Maja Bodin intervjuad i SR Uppsala
2021-04-18
-
Centrums föreståndare intervjuas om coronapandemin i UNT
2021-02-25
-
Nya Beijer-postdoktorer vid Centrum
2021-02-12
-
Centrum utlyser forskningsansökningsbidrag. Sista dag för ansökan 15 april.
2021-01-26
-
Centrums föreståndare Ylva Söderfeldt i Sveriges Radio
2021-01-18
-
Tvärvetenskaplig forskning om ångest får finansiering
2020-12-06
-
Se film från Centrums invigning den 6 oktober 2020
2020-11-24
-
Beijer-postdoc Luis de Miranda i UNESCO-seminarium
2020-11-20
-
Gästprofessor Mariacarla Gadebusch Bondio i ny bok om coronapandemin
2020-10-09
-
Premiär för "IKON: en historisk dokumentär"
2020-10-06
-
Ny seminarierserie – Medhum-seminariet
2020-10-06
-
Centrum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap lanserar podden Sanatoriet
2020-10-05
-
Invigning av CMHS 6 oktober. Sista anmälningsdag 25 september.
2020-09-21
-
Ny koordinator och styrelse för Centrum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
2020-08-10
-
Forum för medicinsk humaniora och samhällsvetenskap blir Centrum
2020-04-24
-
CfP – Teknik och vetenskapshistoriska dagar på temat Medicinsk humaniora och samhällsvetenskap. Sista dag för abtracts 20 april.
2020-03-30
-
Ny fristående sommarkurs "Patienten och vårdmötets dynamik"
2020-02-19
-
NNHMS nästa konferens äger rum i Linköping den 11-13 november
2020-02-19
-
Gästprofessor Mariacarla Gadebusch Bondio till Uppsala
2020-02-19
-
Ny centrumbildning: Medicinsk humaniora
2020-02-17
-
NNMHS utlyser ett CfP för konferensen "Existential Medical Humanities". Sista dag för abstracts 15 augusti 2019
2019-03-07
-
Workshopen "Medicinska möten" utlyser ett CfP. Sista dag för abstracts 31 oktober.
2018-10-02
-
UU:s och Idé- och lärdoms satsning på Medicinsk humaniora uppmärksammas av VR
2018-01-18
-
UU satsar på medicinsk humaniora och samhällsvetenskap
2016-12-12